Ingelbewaarder
Image default
Vervoer en transport

Realistische heuvels en bergen op je modelspoorbaan

De beste manier om realistische heuvels en bergen op je modelspoorbaan te creëren, is door dicht bij de realiteit te komen. Maak een paar foto’s van echte landschappen en schets vervolgens basisheuvels of bergvormen. Bouw vervolgens een oppervlaktelaag van gipsdoek of kaartmatrix over je heuvel. Je kunt dan grassen, bomen en andere vegetatie toevoegen. Vergeet niet om de juiste terreinschaal en de naam van de berg te vermelden. De juiste hoogte vind je bij een lokale bouwmarkt.

Je kunt beginnen met een krantenheuvel. Dit is de meest eenvoudige manier en is de goedkoopste. Afgezien van het feit dat het goedkoop is, is het een duurzame structuur die tegen een stootje kan. Gebruik PVA lijm of bloem en waterlijm om de stroken aan elkaar te lijmen. Nadat ze zijn opgedroogd, gebruik je een rasp om de randen van de heuvel glad te strijken. Zodra de heuvel is opgedroogd, verf of strooi je er wat verf of polyvuller overheen.

Een andere manier om een heuvel te maken is door stukjes schuim te snijden. Je kan een gekartelde randmes gebruiken om de stukjes schuim te snijden. Meet voor elke heuvel de lengte van je lay-out en meet deze vervolgens twee keer. Snijd vervolgens hetzelfde aantal stukjes papier – of een veelvoud ervan – en lijm ze aan elkaar. Wanneer de stukjes schuim droog zijn, kunt je beginnen met het bouwen van je heuvel. Zodra je een heuvel hebt met de hoogte die je wilt, kun je autocarrosserievuller gebruiken of schilderen.

Als je een complexere heuvel wilt, kunt je ook vellen schuim in vormen snijden die bij je lay-out passen. Als je een heuvel nodig hebt die hoger is dan andere, gebruik dan een gekartelde randmes om voorzichtig een paar kleine stukjes te snijden om een ruwe vorm te creëren. Als je een meer gedetailleerde heuvel nodig hebt, kunt je verschillende stukken schuim gebruiken. Je moet wat vuil toevoegen aan de onderkant van de heuvels. Voeg vervolgens gras of vuil toe om het landschap compleet te maken.

Voor een eenvoudiger heuvel kunt je een krant gebruiken. Dit is een uitstekende optie voor beginners. De krant is licht van gewicht en duurzaam en kan tegenslagen. Gebruik een PVA of bloem- en waterlijm om de stroken aan elkaar te lijmen. Voor een meer gecompliceerde en realistisch ogende heuvel, voeg grassen en bomen toe. Door deze stappen te volgen, kunt je een realistisch ogende heuvel op je modelspoorbaan creëren.

Een van de meest voorkomende manieren om een realistische modelspoorheuvel te maken, is door een stuk karton te gebruiken en op zijn plaats te schroeven. Lijm de kartonnen stukjes aan elkaar met behulp van de PVA of bloem en waterlijm. Op deze manier kun je een prachtige heuvel hebben die niet uit elkaar valt. Een paar lagen karton kunnen aan de basis van je model worden toegevoegd om het duurzamer te maken. Nadat het karton volledig droog is, kunt je je heuvels versieren.Vindt je dit een leuk artikel? Leer meer over modeltreinbanen op Mitropa.nl

Gerelateerde artikelen

Zorgeloos verhuizen in Breda

Verhuislift verhuur

Vliegensvlug een Taxi Amsterdam Schiphol