Ingelbewaarder
Image default
Dienstverlening

Waarom je gloeilampen steeds doorbranden?

Gloeilampen gaan niet eeuwig mee, maar gaan gemiddeld zo’n 900 uur mee. Een lamp gaat ongeveer vier maanden mee op basis van acht uur gebruik per dag. CFL’s zijn bedoeld om veel langer mee te gaan dan gloeilampen, maar dit is niet altijd het geval. Als je onlangs lampen hebt vervangen en ze lijken niet zo lang mee te gaan als zou moeten, ligt het probleem mogelijk bij de armatuur of ergens anders in het circuit. Als de voedingsspanning van uw huis te hoog is, zullen lampen helderder branden en sneller doorbranden. U kunt een multimeter of een spanningstester gebruiken om de spanning op een typisch stopcontact te controleren; zorg ervoor dat u weet hoe u dit veilig kunt doen, want de stroom staat aan. Het is het beste om beroepen zoals elektrotechnici in uw regio te raadplegen. In Nederland, met name in en rondom Leiden, is het slim om contact op te nemen met een elektrotechnicus Leiden.

Bronnen van problemen bij een doorgebrande gloeilamp

Overmatige trillingen van de armatuur zijn een van de oorzaken van het doorbranden van lampen. Een plafondventilator met een lichtarmatuur is hier een mooie illustratie van. Wanneer een ventilatorblad uit balans raakt, begint de ventilator te wiebelen, waardoor de gloeilamp gaat trillen en de levensduur wordt verkort. Gloeilampen in garagedeuropeners hebben hetzelfde probleem. Probeer een gloeilamp voor ruw onderhoud om het probleem op te lossen. In deze lampen worden heavy-duty filamenten gebruikt om trillingen te helpen verdragen. De “hete” verbinding in een gloeilampfitting is het kleine metalen lipje aan de onderkant dat elektrische stroom naar de lamp overbrengt (het omringende metaal met schroefdraad is de neutrale verbinding). Het lipje van de fitting aan de onderkant van de fitting maakt mogelijk geen contact met de lamp als deze te ver naar beneden wordt geduwd. Het probleem hier is dat de lamp geen elektrisch contact meer maakt met de fitting, niet dat deze is doorgebrand. Als dit soort problemen aanhouden en u alle mogelijke oplossingen hebt uitgevoerd, kunt u het beste contact opnemen met elektriciens bij u in de buurt. Komt u uit Leiden, dan is bellen en overleggen met een elektricien uit Leiden de beste optie.

Een doorgebrande gloeilamp repareren

Volgens de professionals in het veld, namelijk elektrotechnici en elektriciens, controleer of de houder los zit of leeg is. Als alles echter in orde lijkt te zijn en de ene lamp na de andere blijft doorbranden, raden we u aan om onmiddellijk een elektricien in te schakelen om te voorkomen dat nog meer lampen doorbranden.

Gerelateerde artikelen

Reageren op een hovenier vacature

Goede veiligheidskleding voor op het werk, het is belangrijk om goed om uw veiligheid te denken!

Het belang van EHBO cursus in bedrijven