Ingelbewaarder
Image default
Zakelijk

Laat een pand opmeten volgens de NEN 2580 meetinstructie

Sinds 1 september 2010 is het voor makelaars verplicht om inzicht te kunnen bieden in de oppervlakte van een woning of kantoorpand. Dit komt doordat gebouwen vaak onjuist worden opgemeten, terwijl dit juist zo belangrijk is om beslissingen te maken over de indeling en het gebruik van de ruimtes. Dit inzicht moet worden gepresenteerd in een meetrapport conform de NEN 2580 meetinstructie. In dit rapport moet voor elk woon- en gebruiksruimte de oppervlakte worden gegeven.

Door middel van een NEN 2580 meetrapport kun je woningen of kantoorpanden goed met elkaar vergelijken. Verder is een meetrapport belangrijk voor zaken als brandveiligheid en energieprestatie, maar ook om de waarde van het gebouw te kunnen bepalen. In het rapport kun je de oppervlakte en inhoud van het pand terugvinden. Volgens de NEN 2580 meetinstructie moet je de gebruiksoppervlakte bepalen. Vervolgens wordt er bepaald welke ruimtes tot de totale oppervlakte gerekend mogen worden.

 

Wat moet er in het rapport staan?

Je kunt het meetrapport op laten stellen door een adviseur die langskomt om de oppervlaktes op te meten. Het meetrapport bestaat uit een aantal onderdelen die per verdieping worden weergegeven:

  • BVO: Bruto Vloeroppervlakte;
  • NVO: Netto Vloeroppervlakte;
  • VVO: Verhuurbare Vloeroppervlakte;
  • GO: Gebruiksoppervlakte;
  • Overzicht van alle oppervlaktes per verdieping en per ruimte in een tabel;
  • Kadastrale kaart van het bouwwerk en gebied.